Verkkokauppa on periaatteeltaan samanlaista kaupankäyntiä kuin kivijalkakaupassa. Ostajat täytyy saada kauppaan, heidät täytyy saada houkuteltua viihtymään kaupassa ja heidät täytyy saada ostamaan. Tässä artikkelissa kerron Yhdysvalloissa jo pitkään hyödynnetystä verkkokauppojen kilpailukeinosta, verkkokaupan visuaalisesta markkinoinnista.
Mitä on visuaalinen markkinointi?
Visuaalinen markkinointi on perinteisesti ollut kivijalkamyymälöissä keino vaikuttaa positiivisesti myyntiin ja yrityksen imagoon. Monelle termi visuaalinen markkinointi (engl. visual merchandising) on kuitenkin vieras. Pitkän linjan visualisti Annika Hirvi määrittelee kirjassaan Visualistin työkalupakki (2009) myymälän visuaalisen markkinoinnin seuraavasti:
”Myymälän visuaalinen markkinointi perustuu yrityksen liikeideaan, markkinointisuunnitelmaan sekä tavoiteltuun mielikuvaan. Se toteuttaa yrityksen visuaalista linjaa. ”
Verkkokauppakonsultti Sally McKenzie puolestaan määrittelee visuaalisen markkinoinnin seuraavalla tavalla: ” —visuaalinen markkinointi on tuotevalikoiman esittelyä sillä tavoin, että se herättää kiinnostusta ja houkuttelee asiakkaan tekemään ostopäätöksen—” (ecommerceconsulting.com, 2015.)
Minä määrittelen visuaalisen markkinoinnin yksinkertaisesti kaupallistamiseksi. Merchandise on yhtä kuin kauppatavarat, eli kauppatavaroiden esillepano kaupallisesti. Visuaalinen markkinointi on kokonaisvaltaista elämysten ja luotavan mielikuvan hallintaa, visuaalisen markkinoinnin tarkoitus on sitoa kokonaisuus yhteen.
Visuaalinen markkinointi verkkokaupassa tarkoittaa asiakkaiden sitouttamista tuotteeseen, jota hän on katsomassa sekä tuotteeseen liittyvän tiedon lisäämistä, asiakkaan kysymyksiin vastaamista ja ostamisen esteiden eliminointia. Siinä samalla myös verkkokaupan konversioprosentin nostamista.
Visuaalinen markkinointi verkossa tarkoittaa siis sitä, miten esittelet tuotteesi tai palvelusi sivustollasi. Se on perustana sille, että sivustosi tekee asiakkaasi tyytyväisiksi ja sinulle tuottoa.
Olet hoitanut homman oikein, mikäli asiakkaat löytävät etsimänsä helposti ja ehkä jopa ostavat vielä jotain muutakin. Homma on hoidettu väärin, mikäli asiakkaasi turhautuvat sivustollasi ja siirtyvät kilpailijan kauppaan.
Tee ostaminen helpoksi visuaalisuuden keinoin
Kilpailussa mukana pysymisen ehto on, että sivustollasi ostosten tekeminen on tehty helpoksi ja mielenkiintoiseksi. Tässä visuaalisuudella on iso merkitys.
Kuten myymälässä, yrityksen julkisivu ja näyteikkunat ovat ensimmäinen osa yrityksen viestintää. Tämä vastaa etusivua verkkokaupassa ja markkinointia somessa. Sisäänkäynti ja tavat esitellä tuotteet myymälässä vaikuttavat asiakkaan kokemukseen eli siihen kuinka visuaalisesti houkutteleva myymälä on? Kuinka helppoa ostaminen on? Miten selkeästi tuotteet on esitelty? Miten myyviä esillepanot ovat ja ehdotukset ostamisen helpottamiseksi. Kuinkan kaupallinen myymälä on?
Verkkokaupassa tuotteiden esittelytavat ja tuotekuvat, tuotehaku ja tuotekuvaukset ovat kaikki keinoja luoda asiakkaalle elämyksiä ja helpottaa ostamista sekä saada asiakas viihtymään sivustolla pidempään. Mitä enemmän panostetaan, ei vain kuviin ja visuaaliseen ilmeeseen vaan omaperäisyyteen ja elämyksiin, sitä paremmin bittiavaruudessa pärjää.
Asiakaspalvelu on tärkeässä roolissa molemmissa kanavissa, esimerkkinä kuinka näkyvillä ja asiakaspalvelualtis myyjä on, mitä yritys haluaa viestiä yrittäjän ja yrityksen taustoista. Verkkokaupassa tämä on suoraa verrannollinen luotettavuuteen, löytääkö asiakas helposti tietoa yrityksestä? Kuinka helppo on kontaktoida yritystä? Miten paljon tuotteista tarjotaan asiakkaalle tietoa ostopäätöksen tueksi? Tähän liittyy myös mahdollinen yrityksen blogi ja sosiaalisen median kanavat. Ja tämä jälleen nivoutuu yhteen elämysten kanssa, kuinka hyvä kokemus asiakkaalle jää.
Kuvat toimivat verkkokaupan myyjänä
Visuaalinen markkinointi verkossa on tärkeämpää kuin perinteinen visuaalinen markkinointi kivijalassa, mutta miksi? Vastaus on yksinkertainen: verkossa visuaalinen markkinointi toimii myyjänä.
Verkkokaupassa on käytännössä vain asiakas ja tuotteet. Siellä ei ole ketään edistämässä myyntiä. Useassa verkkokaupassa on kyllä chat-palvelu, mutta hyvin usein tämä on rajallisen ajan päivästä käytössä. Visuaalisen markkinoinnin merkitys myynnin edistäjänä siis korostuu verkossa, jopa enemmän kuin kivijalkamyymälässä.
Kivijalkamyymälässä pyritään herkistämään asiakasta visuaalisesti, musiikilla ja joskus jopa hajuilla. Siinä missä visualisteja hyödynnetään myymäläkokemuksen luojina, verkkokauppa nykyisessä muodossaan antaa hyvin vähän brändikokemukselle, josta asiakkaat juuri ovat valmiita maksamaan ekstraa.
Perinteinen vähittäiskauppa käyttää erilaisia apuvälineitä, kalusteita ja myyjiä maksimoimaan liikevaihtoa, mutta miten ilman kasvotusten tapahtuvaa myyntiä voi myydä enemmän verkossa?
Miten sinä voit luoda lisäarvoa verkkokaupassasi?
Nythän sitten onkin mielenkiintoista tietää, miten tuota visuaalista markkinointia tehdään suunnitelmallisesti? Eli mitä verkkokauppiaan pitäisi osata huomioida oman kauppansa kokonaisuutta suunnitellessaan.
Ihminen on ennenkaikkea visuaalinen, joten verkkokaupan visuaalinen ilme merkitsee paljon. Kiinnitä siis huomiota ainakin näihin:
- Tuotekuvat ja videot ovat äärimmäisen tärkeitä. Panosta niihin erityisesti! Tuotekuvat ja videot ovat ainoa keino, jonka avulla asiakas verkossa voi tuotteeseen tutustua. Esimerkiksi mahdollisimman aidot värit tuotekuvassa vähentävät palautusprosenttia, samoin mahdollisimman hyvin toteutettu mittakaava tuotteesta, jolloin asiakas ei koe yllätystä saadessaan tuotteen. We Make Websites on listannut 30 sivustoa, jotka ovat hakeneet inspiraationsa Lontoon muotiviikoilta ja Orangemonkie on kehittänyt loistavan työkalun kuvaamisen avuksi.
- Tuotekuvaukset ovat toinen tärkeä tekijä. Niiden tulee olla mielenkiintoisia ja niiden tulee sisältää kaikki tärkeät tiedot tuotteesta: tuotteen materiaali, pesuohjeet ja mielellään jopa käyttöehdotuksia. Shopifyn blogissa on listattu 9 vinkkiä hyvän tuotekuvaksen kirjoittamiseen.
- Kolmas on tuotearvostelut. Mitä enemmän tuotearvosteluita tuotteesta on, sitä varmemmin asiakas viihtyy sivustolla ja tutustuu muiden kokemuksiin tuotteesta. Se on hyvää asiakaspalvelua. Verkkokauppa.com on tämän tajunnut ja he tarjoavatkin 3 vuoden laajennettua takuuta tuotearvostelua vastaan.
- Elämykset. Mitä elämyksiä voisit tarjota asiakkaalle sivustollasi? Se voi olla blogi, jossa tarjoat hyödyllistä informaatiota tai se voi olla vaikka peli, joka saa asiakkaan viihtymään sivustollasi pidempään. Pyri miettimään laatikon ulkopuolelta, mikä saisi sinut viihtymään ja vierailemaan sivustolla muutenkin kuin pelkästään ostoaikeissa? Photojojo on hyvä esimerkki verkkokaupasta, joka tuottaa elämyksiä.
Verkkokaupan visuaalinen markkinointi on yksi osa verkkokaupankäyntiä, eikä sitä pidä ylenkatsoa. Hyvännäköinen verkkokauppa auttaa sinut vain tiettyyn pisteeseen: voidaksesi todella lisätä myyntiä verkossa, sinun täytyy johdattaa asiakkaat niiden tuotteiden luo joita he haluavat, sekä palvella heitä myyntikanavasta huolimatta.
Hyviä myyntejä!
Anna Juusela
Vaatetusalan muotoilija, BBA
Yanca Oy
Yanca Oy Ltd tarjoaa nettikonsultointeja ja koulutuksia visuaaliseen markkinointiin liittyen.