Suomen Tivoli, 131 -vuotias yritys, etsi pitkään vaihtoehtoja miten voisi myydä lippuja verkossa. Eikä mitä tahansa lippuja, vaan sähköisiä lippuja, joita ei tarvitse lunastaa paikan päältä. Lippukojuilla oli isot ruuhkat, mikä ei asiakaskokemuksen kannalta ollut ihanteellista.
Sähköiset liput oli tarpeen myös tarkastaa kätevästi ja lisäksi Tivoli halusi toteuttaa erilaisia kampanjoita ja tuoda myyntiin erilaisia lipputuotteita, kuten lahjakortteja ja iltarannekkeen, joka on voimassa kaksi viimeistä Tivolin aukiolotuntia. Tivoli löysi ratkaisun, joka saatiin toteutettua kolmessa viikossa, mutta sitä edeltävä etsintä oli pitkä ja kesti 5 vuotta. Haastattelimme Lulu Sariolaa, Suomen Tivolin yrittäjää ja toimitusjohtajaa.
3 viikkoa ajatuksesta tuotantoon
Suomen Tivolissa oli vuosia haluttu siirtyä käyttämään RFID-rannekkeita, mutta Lulun mukaan se ei loppujen lopuksi ollut heille oikea ratkaisu, koska se olisi vaatinut rannekkeen lukijat ja rannekkeetkin olisi pitänyt lunastaa paikan päältä. Samat vaatimukset koskivat montaa muutakin ratkaisua ja Tivolin digitalisoitumisprojekti lykkääntyi yhä uudelleen.
"Tammikuussa 2019 tutkin Paytrailin sivuilta materiaaleja verkkoliiketoimintaan liittyen ja sieltä otettiin yhteyttä. Meidät ohjattiin Ambientian juttusille ja asiat lähtivätkin rullaamaan nopeasti. Ajatuksesta tuotantoon meni reilu 3 viikkoa." Lulu kertoo.
"Ambientian kanssa päädyttiin siihen, että rakennetaan mahdollisimman kevyt ratkaisu." Ison verkkokaupan sijaan Tivolin sivuilla on nappi, joka avaa tilausnäkymän. Ostoprosessi on kaupan tavoin kevyt. Lipun voi tilata antamalla sähköpostin ja puhelinnumeron ja maksamalla tuotteen. Mobiililippu QR-koodeineen toimitetaan aina sähköpostitse.
Samalla Tivolille toimitettiin mobiilisovellus, jonka avulla työntekijät voivat tehdä lippujentarkastukset ilman lisälaitteita. "Tässä projektissa kaikki osui kohdalleen", toteaa Lulu tyytyväisenä.
Ensimmäiset kokemukset erittäin positiivisia
"Toki vanhemmat ihmiset, jotka ovat halunneet kampanjalipun, ostaisivat sen mieluiten paperisena ja paikan päältä, mutta nuorempi polvi ostaa ja käyttää mobiililippuja sujuvasti. Onhan niihin totuttu juna- ja lentomatkojen yhteydessä. Se näkyy meillä positiivisessa mielessä."
Tässä vaiheessa lipunmyynnistä menee vasta pieni osa, Lulun arvion mukaan n. 5 %, verkon kautta: "Asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen hyvin vastaan. Myynti verkon kautta kasvaa päivittäin. Vielä tässä vaiheessa asiakkaat ostavat verkon kautta enimmäkseen rannekkeita, jotka pitää lunastaa paikan päältä, mutta tavoite on että juuri mobiililippujen osuus kasvaisi. Ne voidaan ostaa siinä hetkessä, kun ne tarvitaan, vaikkapa maailmanpyörän edessä."
Suomen Tivoli ei pitkästä iästään huolimatta ole jämähtänyt, eikä aio jämähtää nytkään. Tivoli aikoo laajentaa digitaalisia palveluja ja työkaluja pikkuhiljaa myös muihin toimintoihin: "Seuraavalle kaudelle harkitaan ruokatuotteiden myyntiä ennakkoon verkon kautta ja jossain vaiheessa laitetarkistukset on tarkoitus digitalisoida. Nyt siinä on hyvin perinteiset systeemit, eli kansio jossa rasti ruutuun järjestelmä, joten paljon on kehitettävää."
Lue myös muita verkkokauppiaiden tarinoita
Sirkkatuotteita myyvä Entis: Lakimuutos ja ulkopuolinen rahoitus mahdollistanut volyymibisneksen kasvun
Viherpeukalot on luonut toistuvasti nahkansa liiketoimintaympäristön muuttuessa
Veganpopojen Marika Järvinen: eettisyys yhä tärkeämpää kaikissa ihmisryhmissä
JYPille tehopisteet verkkokauppa-alustan vaihdosta: projekti läpi 1,5 kuukaudessa
Halla Halla -verkkokaupan myynti lahes tuplattiin vuodessa