Paytrail

Vastuullinen uimapukubrändi Lilja the Label löi läpi maailmalla

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 17.2.2025

Uimapukumerkki Lilja the Label on osoittanut, että kotimainen brändi voi menestyä maailmalla. Tällä hetkellä noin 70 % yrityksen verkkokaupan myynnistä tulee ulkomailta. Lilja the Labelin perustaja Laura Saarinen jakoi ajatuksiaan brändin rakentamisesta ja kansainvälisestä verkkokaupasta.

 

Vastuullista tuotantoa ja yhteisön rakentamista

Lilja the Label syntyi, kun kauppatieteitä opiskellut Saarinen kaipasi opintojensa rinnalle myös luovempaa tekemistä. Veden äärellä varttunutta ja viihtyvää Saarista kiinnosti erityisesti kuluttajakäyttäytyminen ja brändäys sekä psykologia niiden ympärillä. Ajatus uimapukumerkistä syntyi omien harrastusten kautta. laura-saarinen-1

”Minulla oli vahva visio siitä, mitä tuotteelta haluan ja miltä se näyttäisi”, Saarinen kuvaa.

Lilja the Labelin uimapukuja ei ole ajateltu kertakäyttöisiksi, vaan niissä on panostettu käytännöllisyyteen, monikäyttöisyyteen ja ympärivuotisuuteen. Pitkäikäiset tuotteet ovat vastuullisuusteko, ja yrityksessä tehdään vastuullisia valintoja tuotannosta pakkausmateriaaleihin.

”Koko tuotantoprosessimme on EU:n sisällä ja tuotteemme tehdään kierrätysmateriaaleista.”

Vastuullisuuden lisäksi yhteisöllisyys on tärkeä ohjenuora Lilja the Labelille. Saarinen on alusta asti halunnut rakentaa brändiä siten, että asiakasyhteisö on mukana kaikessa tekemisessä.

”Olemme tehneet selvityksiä ja kyselyitä sekä osallistaneet asiakkaita suunnitteluprosessiin. Heitä on myös käytetty malleina.”

Koska yrityksen päämyyntikanava on verkko, halusi Saarinen satsata myös fyysisiin kohtaamispisteisiin. Yksi niistä on Lilja Swim Club, jonka säännöllisissä uintitapahtumissa pääsee tapaamaan paitsi samanhenkisiä ihmisiä, myös asiakkaita.

”Swim Club syntyi, kun halusimme luoda kontaktipisteitä verkon ulkopuolelle. Samanhenkisten ihmisten joukossa moni on löytänyt myös uusia ystäviä.”

 

Verkkokauppa kannattaa ajatella kansainväliseksi

Lilja the Label on ollut kasvussa, ja viime vuonna liikevaihdossa rikkoutui miljoonan euron raja. Yrityksen markkinana on alusta asti ollut koko maailma, eikä erillisiä markkina-avauksia ole varsinaisesti tehty. Päämarkkina-alueet ovat hahmottuneet kokeilujen kautta.

”Digimarkkinoinnin ja vaikuttajamarkkinoinnin testeillä olemme huomanneet, että erityisesti Saksa ja saksankielinen Eurooppa vetävät hyvin.”

Kansainvälisessä verkkokaupassa on Saarisen mukaan erityisen tärkeää brändin ja tarjoaman selkeys. Tuotteessa ja brändissä on oltava kirkas kärki ja verkkokaupan käyttökokemuksen on oltava sujuva.

”Kun ulkomailta saa ensimmäisen kontaktin digimarkkinoinnin kautta, kävijä ei tunne firmaa eikä brändiä. Se on onnistuttava avaamaan sivustolla todella hyvin ja ilman rönsyjä.”

Muita menestystekijöitä kansainvälisessä verkkokaupassa ovat kieliversiot, markkina-alueelle sopivat toimitustavat sekä luotettavat maksutavat.

”Ostokokemuksen pitää olla helppo ja luotettava. Asiakkaan pitää voida luottaa siihen, että maksu onnistuu ja paketti tulee perille.”

Uima-asun ostaminen verkosta ei aina ole helppoa, ja siksi yrityksen verkkokaupassa on panostettu täsmällisiin tuotetietoihin ja simppeliin ostokokemukseen. Ostokokemuksen hiomisessa apuna on ollut konversioiden seuranta.

”Olemme tehneet paljon töitä tuotekorttien kanssa ja testanneet esimerkiksi elementtien sijoittelua sekä sitä, missä formaatissa tieto kannattaa esittää: kuvana, graafina vai tekstinä.”

Saarinen kannustaa myös muita kauppiaita kokeilemaan rohkeasti kansainvälistä myyntiä. Ensin on hyvä laittaa kuntoon kaupan kieliversiot sekä somekanavat, jos ne ovat toiminnassa olennaisia. Sen lisäksi on tärkeää taklata maksu- ja toimitustapoihin liittyvät haasteet.

”On iso miina, jos panostaa isosti markkinointiin, mutta ei tarjoa niitä maksu- ja toimitustapoja, joita paikalliset kuluttajat suosivat.”

Kuten kaikessa tekemisessä, myös oman liiketoiminnan kansainvälistämisessä, on tärkeintä päästä alkuun.

”Ei muuta kuin tekemään ja testaamaan”, Saarinen kannustaa muita kauppiaita.

Lue lisää brändin rakentamisesta, verkkokaupan kansainvälistämisestä sekä muista ajankohtaisista trendeistä Verkkokaupan trendit 2025 -raportistamme!

New Call-to-action

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi