Olemme eläneet kaksi vuotta valtavien muutosten keskellä. Poikkeusajat ovat näkyneet verkkokauppojen liikevaihdossa sekä siinä, mitä verkosta ostetaan. Mitä vuosi 2021 sitten tarkoitti suomalaiselle verkkokaupalle? Tähän vastataksemme olemme koostaneet monipuolisen verkkokaupparaportin.
Verkkokauppamarkkina kasvoi ja jakautui
Kantarin kyselytutkimukseen ja Paytrailin dataan perustuva Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportti tarjoaa edellisten vuosien tapaan mielenkiintoista dataa suomalaisen verkkokauppamarkkinan muutoksista.
Tutkimuksemme tulokset osoittavat suomalaisen verkkokaupan kokonaisarvon kivunneen 13,36 miljardiin euroon, mikä tarkoittaa 13,2 % kasvua vuoteen 2020 verrattuna. Samalla markkinassa näkyi polarisaatio: Vaikka verkkokaupan liikevaihto lähti nousuun, tuloksissa näkyy edelleen markkinan jakautuneisuus poikkeusoloissa. Noin 30 %:lle verkkokauppiaista muutos on ollut positiivinen, 40 %:lle vaikutukset eivät ole olleet merkittäviä ja noin 30 % on kokenut romahduksen, joka ei palautunut viime vuonnakaan.
Matkailu elpyi ja kiinnostus kotimaisiin verkkokauppoihin kasvoi
Vuosi 2021 oli matkailun elpymisen aikaa, mitä voi pitää yhtenä avaintekijänä verkkokaupan kokonaisliikevaihdon kasvussa. Talvella 2021 suosioon nousseet Lapin matkat sekä uudelleen avautuneiden lomakohteiden pakettimatkat tekivät matkailun verkkokauppaan huikean 25 % kasvun vuoden 2020 romahdukseen verrattuna.
Toinen merkittävä muutos oli ulkomailta ostamisen vähentyminen, kun yhä useampi suomalainen on halunnut suosia paikallisia verkkokauppoja. Yhtenä vaikuttimena voi olla Verkkokaupan Trendit -raportissakin huomioitu ekologisten arvojen kasvu.
Samaan aikaan kotimaisten toimijoiden valikoima ja vaihtoehdot ovat lisääntyneet, ja uusia innovaatioita on luotu sekä bisnesmalleihin että toimitustapoihin. Suomalaisen verkkokaupan suunta näyttääkin hyvin positiiviselta.
"Suomalaisten verkkokauppiaiden näkökulmasta positiivinen trendi on kotimaisten verkkokauppojen jalansijan vahvistuminen."
- Markus Laurio, CEO Paytrail
Raportin tausta ja menetelmä
Raporttimme perustuu Kantar / Sifon Netsille ja Paytrailille vuosittain tekemien kyselyiden tuloksiin. Arvio suomalaisen verkkokaupan kokonaisliikevaihdosta perustuu kuluttajien tekemien ostosten mediaaniarvoon kerrottuna eri verkkokaupoissa ostoksia tekevien kuluttajien määrällä sekä Paytrailin kauppiasdataan.
Lue kattava tietopaketti suomalaisesta verkkokaupasta
Mitä muuta raporttimme paljastaa? Sen avulla saat arvokasta tietoa esimerkiksi seuraavista aiheista:
- Suomalaisen verkkokaupan kokonaisliikevaihto vuonna 2021 sekä markkinan jakautuminen kategorioittain
- Ostetuimmat tuotteet ja palvelut
- Kuluttajakäytös ja ulkomailta ostaminen
- Käytetyimmät maksutavat
- Kuluttajien suhtautuminen verkon markkinapaikkoihin
