Videon voima verkkokaupassa

Ihminen on luonnostaan viritetty kiinnittämään huomiota liikkuviin elementteihin. Aikojen alussa savannilla oli selviytymisen kannalta oleellista huomata pusikossa liikkuva mahdollinen vaara. Tästä ominaisuudesta jalostuneina meidän on melkein mahdotonta olla kiinnittämättä pyörivään videoon huomiota. Tämän mainostajat ovat tienneet jo pitkään.
Videoilla välitetään paljon tietoa ja vaikutetaan aisteihin ja tunteisiin
Sen lisäksi, että video kiinnittää ihmisen huomion nopeasti, sen katsominen on ihmiselle hyvin miellyttävää. Videokuva prosessoidaan samassa nisäkäsaivossa muun visuaalisen tiedon kanssa ja se tapahtuu automaattisesti. Se ei vie ylimääräistä energiaa kuten esimerkiksi lukeminen, joka tapahtuu tahdonalaisena. Silti tiedon määrä, jota videon avulla pystytään välittämään, on huomattavasti suurempi kuin pelkän kuvan.
Videoissa käytetään usein myös ääntä, joten se vaikuttaa useampaan aistiimme yhtäaikaisesti. Näin haluttu vaikutus on myös voimakkaampi. Elementit kuten ihmisäänet, äänensävyt, musiikki ja kehonkieli ovat omiaan luomaan vaikuttavamman tarinan ja tunne-elämyksen kuin pelkkä staattinen kuva. Tunteet ja videon informaatio käsitellään samassa aivojen osassa, joten vaikutuksen voima on moninkertainen pelkkään tekstiin verrattuna. Kuten edellisessä kirjoituksessa mainittiin, tunteet ovat myös avain kaikkiin päätöksiin – myös ostopäätöksiin.
Videoviesti muistetaan tekstiä tai ääntä paremmin
Markkinoinnin näkökulmasta on myös hyvin kiinnostavaa, miten paljon paremmin ihmiset muistavat videoviestin verrattuna tekstiin tai ääneen. Tutkimukset osoittavat, että kun sama viesti välitetään eri keinoin, ihminen muistaa videon viestin moninkertaisesti paremmin kuin tiedon, josta hän on lukenut tekstin tai nähnyt pelkän kuvan.
Video tukee verkokaupan myyntiä
Video on ihmiselle biologisista syistä hyvin miellyttävä ja energiatehokas tapa oppia uutta ja tuntea tunteita. Videoiden suosio näkyy myös tilastoissa. Päivittäiset Facebookin videonkatselut ovat kasvaneet parissa vuodessa 1 miljardista 8 miljardiin. Cisco ennustaa, että muutaman vuoden päästä videot kattavat 80% koko internetin liikenteestä.
Video palvelee hyvin myös verkkokauppaa. Video paikkaa hyvin sitä aistivajetta, jonka asiakas kokee verkkokaupassa verrattuna kivijalkaan, jossa tuotetta pääsee koskettelemaan ja havaitsemaan. Video herättää tuotteet verkkokaupassa henkiin ja auttaa luomaan ihmiselle tunne-elämyksen, jota hän ihan biologisesti tarvitsee päätöksenteon tueksi.
Vaikka videoiden suosion kasvu tukee verkkokauppiasta, sen systemaattinen hyödyntäminen ei ole aivan yksinkertaista. Tästä lisää seuraavassa osassa.
Kirjoittaja:
Nora Huovila on loputtoman kiinnostunut videoista ja verkkokaupasta - sekä erityisesti niiden yhdistämisen potentiaalista. Hän on toinen Videolyn perustajista.
Muita artikkeleita liittyen videon hyödyntämiseen verkkokaupassa
Järki vai tunteet - miksi ihminen ostaa verkkokaupasta?
Kirjoitukset aiheittain
- Verkkokaupan myynti ja markkinointi (287)
- Verkkomaksaminen (57)
- Verkkokauppatarinoita (56)
- Verkkokaupan perustaminen (53)
- Asiakaskokemus (37)
- Kokemuksia verkkokauppa-alustoista (37)
- Raportit ja oppaat (35)
- Verkkokaupan hallinta (34)
- Verkkokaupan tilastot (30)
- Yleinen (29)
- Verkkokauppaa yli rajojen (21)
- Verkkokaupan UX (20)
- Verkkokaupan asiakaspalvelu (20)
- Sesonkimyynti (17)
- Mobiilimaksaminen (14)
- Paytrailin maksupalvelu (10)
- Verkkokauppa Suomessa (10)
- Verkkokaupan turvallisuus (9)
- Verkkokauppavaikuttaja (9)
- B2B-verkkokauppa (7)
- Tallennetulla kortilla maksaminen (6)
- Verkkokaupan konversio (6)
- Vieraskynä (6)
- tekoäly verkkokaupassa (6)
- Matkailuala (5)
- Verkkokaupan lainsäädäntö (5)
- Black friday (4)
- Verkkokaupan kirjanpito (4)
- Shop-in-shop (3)
- Kuluttajalle (2)
- Podcast (2)
- Maksulinkki (1)
- Paytrail Kauppiasrahoitus (1)
- Webinaarit (1)